Datavalidering

Med validering kan du begrense hva slags data brukeren kan registrere i en celle.

En av de første oppdagelsene man gjør seg når man lager modeller som skal brukes av andre, er at man aldri skal overvurdere brukeren - dersom du lar det være en åpning for at de gjør noe galt, så kan du banne på at de gjør det. Personsnummer med 13 siffer, 31. februar og rabatter på 134% er garantert å bli forsøkt registrert, så det er opp til deg å komme dette i forkjøpet.

Med datavalidering kan du tvinge verdien til f.eks. å være et heltall, et desimaltall eller en dato; og man kan i tillegg definere kriterier for tallet (f.eks. større enn, mindre enn, mellom etc). Det er også mulig å angi eksakt hvor mange tegn det skal være (f.eks. skal banknummer typisk være 11 siffer).

En mye brukt variant i kurset er å lage nedtrekksliste i en celle, slik at brukeren kun kan velge mellom verdiene i nedtrekkslisten. Dette gjøres også fra datavalidering, og da med alternativet "liste".

Fra datavalidering finner man også mulighet for å angi en "Inndatamelding"; dette er en liten "post-it"-lapp som vises for brukeren når den aktuelle cellen blir markert.

Du kan også styre hvor strengt datavalideringen skal håndheves. Fra fliken "Advarsel om feil" kan du velge mellom tre stilnivåer, og du kan også skrive inn teksten som skal vises til brukeren dersom det blir forsøkt registrert en ugyldig verdi.